springamilen.blogg.se

Vi är ett äkta par i våra bästa år som lever ett gott liv men alldeles för länge har prioriterat bort fysisk träning. Här följer du vår resa från soffpotatisar till fräscha paret som springer en mil.

Som på moln!

Publicerad 2013-05-31 23:19:00 i Allmänt

Nya skor med ortopediska inlägg på plats, ingådda och -svettade på jobbet idag. Det var ju lite kyligt i morse så jag trodde gympaskorna skulle passa... Men sen kom solen fram. Phu.
Enda hindret just nu att sätta igång med träningen på full fart är att jag fick stränga order på Gå- och löpkliniken att gå in skorna in jag börjar springa i dem, och nu är det ju så förbolt varmt så det funkar bara med barfota i sandaler enligt min mening.
 
Detta skulle ju kunna bli en ursäkt att dega istället för att träna, men faktiskt så är vi sugna på att komma igång igen. Så det får räcka med igåning med idag. Imorgon är det träningspass!
 
Och ja, skorna får mig att gå som på moln! Helt suveräna! Imorgon ska jag springa på moln med min käre make vid min sida!
 
Här laddas upp med galetter på after work idag, med kollegor på Creperie Limone.

Snart dags för jogging igen!

Publicerad 2013-05-24 19:29:18 i Allmänt

Jag måste ha väldigt snygga träningsbyxor för i förmiddags när jag lodade omkring hemma i dessa under det att jag förberedde mig för att spela på en begravning så hör jag Stefan: har du bytt om redan? Hm. Men jag tog en klänning istället.
 
Denna dag var alltså speciell; en vän och arbetskamrat till oss båda begravdes. Jag hade det hedrande uppdraget att spela cello till in- och utgång och under avskedet. Det blev en fin ceremoni och många fina minnen kom tillbaka.
 
Vi var förstås lite tagna då vi kom hem. Men nu har vi varit ute och gått i en halvtimme och det var skönt. Kerstin 10 år följde med Och ledde oss runt den väg hon brukar gå ut med några grannhundar. Sofia, snart student ville köra vårt  joggingprogram istället. Det gick visst lite för fort och blev jobbigt sa hon, men jag tror hon var rätt nöjd ändå. Stretching sen:
Nu säger tjejerna att de vill haka på oss när vi börjar om med träningen nästa vecka. Kul att inspirera sina barn minsann!
 
Jodå; knäna har blvit bra nu, och nästa vecka så ska jag få mina ortopediska skoilägg och köpa nya ordentliga skor. Sen kör vi igen. Vi tar nog om programmet från början! Vi får se hur många barn som hänger med ända till milen!!
 

Våren: Högsäsong på Gå- och löpkliniken

Publicerad 2013-05-16 21:01:04 i Allmänt

Våren.
 
De blommande trädens tid.
Hänryckningens tid.
Studentexamenstid.
De ortopediska hjälpmedlens tid.
 
Jodå nu är det högsäsong hos ortopedteknikerna! Fullt med joggare som fått ont i knäna och en törn i entusiasmen. Man är inte den enda.
Jag var på Gå-och löpkliniken idag och fick en besiktning av fötter, ben och löpsteg. Dagens plus 1: Min springteknik godkändes. Plus 2:Mina ben är inte olika långa längre som de var för 15 år sen. (Jag har liksom gått till mig.) Plus 3: De formgjutna inläggen kommer om en vecka och då ska här joggas igen. Plus 4: Det gjorde inte ont i knät när jag sprang på löpbandet. Dagens minus: inget! utom begynnande halsont men det är en annan femma. 
 
Här följer en intervju.
 
-Stefan, hur är det med din träning nu när din fru har blivit skadad?
-Det går dåligt. Jag är visst i stort beroende av att vi pushar varandra att komma ut.
-Saknar du joggingpassen?
-Ja. Jag kände mig lite piggare.
-Varför går du inte ut och springer ändå?
-Det är inget roligt att springa själv. Det var kul att springa tillsammans. 
-Ser du fram emot att din fru får sina ortopediska inlägg?
-Ja!

Promenader promenader

Publicerad 2013-05-14 22:47:02 i Allmänt

Det var ju en pärs att falla platt till marken från nyblivna träningsfantaster till skadade. (Nejdå Stefan är inte skadad det minsta men han han sympatiserar med mig.) Det var nästan så man blev deppig. Men nu håller vi på och reser oss ur spillrorna som promenerare i väntan på läkning och besöket hos Gå-och löpkliniken. Vi håller uppe vanan att ge oss ut, om än inte lika svettigt! Och knäet blir bättre för varje dag. Snart springer vi igen!

Kaloribalans!

Publicerad 2013-05-11 14:06:00 i Allmänt

Här ligger man inte på latsidan!
 
Om nu joggning och springning ligger på is tills rätt utrustning finns på plats, så finns det ju massa annat att röra sig med. I morse ställde jag in mig på att gå en lång promenad med Stefan, men då påminde han mig om att vi borde gräva i komposten istället. Det är tur att jag har en man som kan det här med trädgård.  Det slutade ned att vi gjorde både och. När vi promenerade var Stefan rastlös för han ville hem och gräva. Sen hade jag en startsträcka innan jag kom in i ett flyt med grävandet. Ungefär då togs bilden. Men sen körde vi på; upp med jord ur komposten och ner i rabatterna. Hej vad det går. Just nu har vi lunchpaus, ska fortsätta sen.
 
Om man hade haft ett sånt här jobb till vardags hade man inte behövt bekymra sig för hur man ska få motion...
man kan till exempel tänka på våra småländska förfäder som svalt och baxade stenar ur åkrarna.
 
Men man kanske inte ska vara avundsjuk på dem precis. Dagens omvända problem med kaloribalansen (obegränsad tillgång till kalorier in och obefintligt reellt behov av att göra av med dem för överlevnaden) är onekligen enklare att lösa. Eller borde vara det i alla fall.

Knä- och skorapport

Publicerad 2013-05-10 18:34:07 i Allmänt

Det här skulle ha varit springdag 3 vecka 5, och spänstiga vi skulle ha joggat vidare mot milen enligt träningsprogrammet med ett leende inramat av frisk röd motionsfärg. Men jag fick ju plötsligt ont i mitt ena knä i helgen och tyvärr så verkar det inte vara något tillfälligt. Vi ersatte därför onsdagens joggning med promenad och när jag då på prov joggade några steg så ilade det till. Istället för motionsinspiration så har vi alltså fått skadeproblem. Eller inte vi utan jag... men Stefan är solidariskt bekymrad. Det här var ju inte vad vi tänkte oss. Programmet är ju skonsamt upplagt i början med successiv upptrappning just för att undvika skador och vi har ju inte ens haft träningsvärk. Jag har varit på supersurt och icke-konstruktivt humör i några dagar av det här och nästan funderat på att återgå till soffpotatislivet.
 
Men idag tog jag nya tag!! Cyklade till stan (funkar finfint för knät) och tittade in på Gå - och löpkliniken med mina nya skor från XXL på:
 
Jag: Hej, jag har börjat jogga men nu har jag fått ont i ett knä. Undrar vad man kan göra...
Gå- och löptjejen: Okej, vad har du för skor? Dessa? Har du provat ut dem?
Jag: Ja på XXL, jag sprang på deras löpband och killen såg att jag inte pronerade och så fick jag välja mellan några olika. De här kändes väl bra.
Hon: Nej dom kan du inte ha. De är lite speciella.
Jag: Hurdå?
Hon: De är alldeles för mjuka. Du måste ha stabilare skor. Du väger ju en del.
Jag: Javisst, jo...  Kan min benlängdsskillnad spela roll också? Vänster ben är kortare.
Hon: Och du har ont i vänster knä? Ja då är det inte så konstigt. Vi bokar en tid hos våra ortopedtekniker.
 
Tack Annika för att du påminde mig om G&L-kliniken. Dumt att man försöker ta genvägar med billighetsbutiker där de inte har lika kompetent personal. Det blev för övrigt dyra skor ändå!! Jag borde själv ha tänkt på det här med benlängdsskillnaden, för jag hade deras specialtillverkade ilägg för 15-20 år sen under en period efter mina första graviditeter på grund av det. Sen försvann besvären (tror det var ryggen) och det här med iläggen rann ut i sanden.
 
Planen nu är att jag istället för springprogrammet tar långpromenader tre gånger i veckan (med mina gamla skor som jag aldrig fått ont av någonstans) för att hålla ångan uppe medan de ortopediska sko-iläggen tillverkas och knäet hämtar sig. Sen backa ett par veckor i träningsprogrammet och prova igen. Skam den som ger sig!!
 
Stefan har inte bestämt sig för om han ska fortsätta programmet där vi är nu eller följa med mig på promenaderna.
 
Sen måste jag inse på allvar att jag en gång för alla måste gå ner de där 10 kilona som jag drar runt på i onödan. Klart att knäna säger ifrån, tänk dig att kånka 10 kg i famnen och försöka springa... för knäna är det väl samma sak om det sitter runt midjan! Problemet är motivationen. Jag har försökt minst fem gånger ganska seriöst med matkoll och sockerförbud de senaste tre åren och trott att det ska gå lika bra som 2005 då jag gick ner 13 kg med Viktklubb.se. Och när jag börjar så går jag ner typ 3 kg, men sen tröttnar jag rent mentalt och kilona kommer tillbaks. Därför kändes det så bra att ta fasta på motionen istället för maten den här gången. Men tji fick man. Det behövs både och. Försöker just nu att mentalt ställa in mig på lite konkreta viktminskningsåtgärder på matfronten. Det känns jobbigt men det måste gå.
 
Kanske man inte kan begära att expediterna på XXL ska säga "Tyvärr men damen väger för mycket för våra skor". Men tur att de vågar säga sanningen på G&L. (Och förhoppningsvis har rätt skor.)
 
Nu har min smala och flitiga snart-student-dotter Sofia fått de dyyyra Nike-skorna i present. De är ju snygga, det kan man inte säga något om!

Elände! Ont i knä!

Publicerad 2013-05-05 23:41:41 i Allmänt

Jaha, nu ser det inte alls ljust ut. Hejdå milen och träningen och all positiv energi. Idag är det bara elände:
 
Började ju känna något mysko i benen sist och det har nu utvecklat sig till ett ont knä, trots att det kändes OK i morse och att vi valde mjukt underlag idag i form av Årstavarvet. Nu säger visst kroppen ifrån att den inte tänker springa mer på ett tag??
 
För eller hur-har man ont nånstans måste man vila? Ok. Men vad är det som säger att man efter vilan inte får ont igen om man kör igång igen med samma träning? Det är kanske kört? Det kanske inte är meningen att det ska bli någon joggare av den här tanten?
 
Stefan kände sig inte heller i form idag men har inte fått några skador i alla fall. DET är ju bra!
 
Till råga på allt hade jag nu bytt skor efter ny noggrann utprovning på löpband på XXL, och de nya är toppen- trodde jag tills jag efter halva premiärpasset fick en blåsa på hälen av en slags kant på sulan. Bara att åka tillbaka och klaga igen. Jag fick nya sulor. Tack! När blåsan har läkt så att jag kan gå normalt igen så kan jag känna efter om sulorna känns bra...
 
En blåsa och dumma skor är ändå världsliga ting jämfört med onda knän. Det kan sätta totalstopp för träning om man inte aktar sig.
 
Jag har fått goda råd av flera snälla och kompetenta personer idag: Stretcha alla sidor av låret.  Spring på framfötterna för att få stötdämpning. Skaffa formgjutna sulor på Gå- och löpkliniken. Tack! Jag ska tänka ut var jag ska börja... Men just nu känns det bara så komplicerat allting, som nyss var så enkelt: bara att gå utanför dörren och köra.
 
Och egentligen anar man ju vad problemet är: Gå ner ca 10 kg så minskar belastningen. 
 
Summerar alltså följande krämpor:
- Inflammerat (?) knä
- Blåsa under foten
- 10 kg övervikt
 
Så nu tycker jag (och Stefan) synd om mig själv.
Vi får se hur det går nu med milspringandet.
 
Men här är en som kan springa fort: kaninen Ullis!

Färgglad

Publicerad 2013-05-03 23:11:24 i Allmänt

Idag vecka 4 pass 3 sprang vi utan varandra för första gången. Jag skulle på kör på kvällen och behövde klämma in passet mellan jobbet och kören. Stefan ville då hellre ta det på lunchen. Vi klarade detta också! Det var annorlunda att vara därute själv med sina steg och andetag men det var OK. Jag joggade lite fortare än förut sa RunKeepern.
 
Det finns ett motionsförknippat problem som följt mig genom hela livet. När jag till exempel gick i högstadiet och kom tillbaka till nästa lektion efter gympan så brukade lärarna undra vad som hänt. Beroende på min ansiktsfärg. Jag blir nämligen knallröd av minsta lilla språngmarsch. Inte alls i proportion till hur ansträngande det var. Det ligger litegrann i släkten men släkten är inte värst utan det är jag. Så idag när jag kom till kören var det uppenbart att jag just varit ute och sprungit om man säger så. Färgen var inget mot vad den varit en halvtimme tidigare men ändå tillräckligt för att väcka uppmärksamhet. Visserligen positivt - dvs att man tycker jag är duktig som kör den här drajven. Men litegrann är man som den där tonåringen som inte vill väcka någon uppmärksamhet, åtminstone inte genom att se knäpp ut...
 
Med detta vill jag INTE säga att ni inte ska ge mig beröm, det är superkul att få... :-)
 
Dagens plus är att jag nästan fick med mig några tjejer från kören på den här utmaningen och tjejmilen! Heja, kom igen!
Dagens minus att det börjar krypa en lite sliten känsla i smalbenen. Ingen träningsvärk men som att någon benhinna eller dylikt börjar bli trött. Vad gör man då?
 
För övrigt funkar skorna nu. Jag har nämligen bytt löpstil från att landa på framfoten till mera ordinär lufs. Det känns naturligare för mig och tydligen även för skorna. Men det skulle vara bra med en pt som kunde inspektera löpstegen.
 

Anmäld till Tjejmilen!

Publicerad 2013-05-01 17:51:00 i Allmänt

Idag på vecka 4 pass 2 kom vi på att vi inte har fått någon träningsvärk en enda gång ännu! Inte ens av springmomentet förra gången. Det har väl aldrig hänt att man sluppit det. Måste vara uttänkt väl av träningsprogrammets designer. Tack för det!

Nu har jag anmält mig till tjejmilen! Som en av de 200 första i MåBra-laget vilket kvalificerar mig till en T-shirt. Bara en sån sak! Det svåra var att man skulle välja vilken grupp av femton möjliga som man ska starta i. Jag har inte barnvagn och springer inte på under 50 minuter, det kan jag vara ganska säker på. Men däremellan fanns massor av nivåer i firm av maxtider och möjlighet eller inte att gå delar av sträckan. Hur kommer min form att vara då? Den 7/9? Vid midsommar ska vi klara att jogga en mil i sträck, men hur fort? Jag chansade på grupp 13, Max 80 minuter och tillåtet att gå. För säkerhets skull.

Stefan har inte anmält sig. På förekommen anledning. Men han är inte sugen på några lopp eller tävlingar alls, har liksom varit i den svängen på allvar i ungdomen och har inget behov av att slå några rekord eller utmana sig själv på det sättet.

Jag är ju verkligen ingen tävlingsmänniska över huvud taget, men jag ser det som en kul grej som man säger. Att bli meddragen i folkfesten liksom. Och så ska ju syrran springa. Tyvärr blir det nog inte i grupp 13 med mig misstänker jag.

Är det någon mer som vill haka på?? Sällskap sökes till långsam millöpning 7/9 i Stockholm!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela