springamilen.blogg.se

Vi är ett äkta par i våra bästa år som lever ett gott liv men alldeles för länge har prioriterat bort fysisk träning. Här följer du vår resa från soffpotatisar till fräscha paret som springer en mil.

Trevligt löparsällskap!

Publicerad 2013-07-30 23:21:00 i Allmänt

Vecka 7 pass 1; 10 jogg+5spring+10 jogg. (Med liiite gång emellan). 
Såhär trevligt sällskap (spänstigt också) hade vi på löpturen idag:
Det är Stefans bror Henrik, Elisabet och Anton som är på besök. Jag hade ju trott att gäster var en godtagbar ursäkt att slippa springa men si dom hade också packat med träningskläder :) Tack hörrni! Vi satte väckarklockan på 7:30 och tog en morgontur. Det var härligt!
 
Men Anton avvek snart på egen runda då han tyckte det var onödigt att gå i början. Svisch så var han borta. Vältränad orienterare. Föräldrarna joggade och promenadsnackade vidare med oss trots sin spänst. Kul att ha sällskap!
 
Jag är kortast och det måste väl vara därför jag springer långsammast-eller?
 
Nästa gång ska jag berätta hur det har gått med de eventuella skadorna i underbenen-och vad mina syskon har lärt mig om löpteknik.
 
 

Vad är det som gör ont nu då?

Publicerad 2013-07-24 18:18:00 i Allmänt

Dagens skadeproblem: Jag har fått ont på insidan av vristerna. Mest i början av passen men också efteråt en stund. Vad kan det vara för skada då? Ni som kan sånt. Det gör inte jätteont. Kan det bli värre om man fortsätter träna?
 
Dagens rekord: På snabba intervallen sprang vi på 5:53. Men sen var det ganska jobbigt att jogga sista intervallen i 10 min så vi ska nog inte ta i för mycket.
 
Dagens reflektion: Förra passet var det jobbigaste med två snabba intervaller i en följd.  Alla pass som kommer nu i programmet ser enklare ut än det. Är det bara för att jag är mer seg än explosiv av mig som jag föredrar långa långsamma intervaller framför snabba korta, eller är det programmet som är upplagt så att man psykologiskt ska längta efter att få jogga långt?
 
Dagens mesta kaloriförbrukning: Stefan! Han hade grävt om komposten, klippt gräset, städat förrådet samt rensat mellan stenplattorna i flera timmar innan vi sprang. Medan jag satt på jobbet och gungade på stolen.
 

Skuggor av våra framtida jag...

Publicerad 2013-07-21 20:48:00 i Allmänt

...eller Helan och Halvan på joggingtur? Svårt att välja bloggrubrik idag.
 
Hur som helst. Till saken. Alltså. Dagens träningspass (vecka 6 dag 1) var helt klart det tuffaste hittills. Inte mindre än två gånger 7 minuter skulle vi SPRINGA utöver joggningen. En gång brukar kännas på gränsen till nyttigt. Idag blev även Stefan riktigt flåsig och jag fick tvångstankar på hur någon av oss plötsligt segnar ner i motionsspåret så där som faktiskt händer då och då när medelålders otränade personer plötsligt anstränger sig för mycket. Allvarligt talat! Jobbiga destruktiva tankar. Men nu är vi väl inte helt otränade efter 2x5 veckor. Och kanske ska vi inte överdriva ansträngningsgraden. Men när vi var i mål så sa jag att jag INTE vill göra om detta igen. Måste sänka tempot...
 
Sen när vi kollade resultatet i RunKeeper så var all vånda som bortblåst! Det visade sig att vi slagit hastighetsrekord! För första gången under 6 min på ett intervall. Det förklarar saken.  Och tröttheten förbyttes i rekordrus och en bestämd vilja att slå nytt rekord nästa gång; då ska vi bara springa fort i fem minuter nämligen...
 
Tänk vad psyket spelar stor roll...!!
 
Det är ju vetenskapligt bevisat att motion är nyttigt. Rent av förlänger livet. Finns det siffror på hur mycket vi nu bör förlänga livet med varje motionspass? Några minuter? En halvtimme? Och nästa fråga: lönar det sig på det stora hela att träna, om motionen inklusive dusch tar en timme? (äh vi bara skojar men ändå) 
 
Imorgon börjar jag jobba igen. Ska försöka förlänga semesterkänslan med detta:
 

Milstolpe! Vecka 5 pass 1 med knäna i behåll!

Publicerad 2013-07-14 13:55:38 i Allmänt

Stefan ville inte vara med på bild men gick med på det om jag stod framför och skymde lite lagom. Såhär. Med min friska rosenröda feja och en smickrande pose.
 
Nu har vi passerat ödesdigra pass 1 vecka 5 som var det sista passet vi körde i förra omgången i våras då mina knän började krångla. Det känns roligt att tillkännage att vi denna gång har lyckats ta oss hit utan krämpor! Vi får hoppas att det tänker förbli så och inte bara beror på att det blivit lite glest mellan passen under semestern... Sanningen att säga så har vi väl kört bara drygt två träningsveckor på tre semesterveckor. Men det får duga! Det är två veckor mer än vi brukar trots allt.
 
Det blev en bra notering på den "snabba" intervallen; 6:02 per km. Jo, det är faktiskt snabbt för att vara mig! Annars vid joggningsintervallerna så brukar det vara ca 7:30. Kanske ett mål för nästa pass är att komma under 6 Min? Heja oss.
 
Nu ska jag duscha. Det är märkvärdigare än man skulle kunna tro. Det är nämligen fyra dagar sen håret blev tvättat senast.  Har inte hänt sen fjällvandringarna i början på åttiotalet. Den här gången beror det på att vi varje morgon klätt på oss träningskläderna istället för att tvätta håret, i akt och mening att jogga, men sen har det liksom inte blivit så: inte hunnit. För varmt. Etc.
 
Och håret ser nu ut som om jag vore fjorton också. Kanske positivt när man är förtisju? Usch nej. 
 
När vi har duschat ska vi planera resten av veckan. Det är min sista semestervecka, Stefans näst sista, och den är ett helt oskrivet blad. Underbart! Men ack så lätt att den bara försvinner om man inte bestämmer sig för vad man ska göra av den. Kan bli lite bad, kanske ett Grönalundsbesök, kanske lite turistande i närmiljön, fantastiska Uppsala. Tips någon? Vill ni dela med er av era bästa smultronställen i Uppland?

Ölandsjoggning vecka 4

Publicerad 2013-07-09 17:01:00 i Allmänt

 
Semester på Öland betyder lata soliga dagar på stranden i Köpingsvik och långa grillkvällar med vin, därtill efterrätter som de bakglada döttrarna bjuder på, mmmm... Sen kommer chipsen fram till den nyinvesterade TVn. Det gäller att komma ihåg träningen kan man säga.
 
Funderar lite på hur konditionen påverkas dagen efter (måttligt) alkoholintag. Tycker det har gått bra att springa nu på semestern trots ett par glas vin kvällen innan. Men idrott och alkohol går inte ihop på elitnivå har man ju förstått. Hur är det med vanliga tanter som joggar lite, funkar träningen lika bra som den känns eller är det bortkastat efter grillkvällen? 
 
Idag sprang Stefan ifrån mig, mest på grund av flugor som envisades med att flyga ner i halsen. Otur. Mina flugor höll sig kring pannan som sällskap, det var ju lite trevligare.
 
Vecka 4 har gått fint, bortsett från att tårna domnar bort efter ca 10 min joggning. Det är en tröst att syrran upplever samma sak ibland men jag oroar mig lite för hur det ska gå att löpa 30 min eller mer med denna åkomma. Konditions- och muskelmässigt känns det fullt möjligt annars!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela