springamilen.blogg.se

Vi är ett äkta par i våra bästa år som lever ett gott liv men alldeles för länge har prioriterat bort fysisk träning. Här följer du vår resa från soffpotatisar till fräscha paret som springer en mil.

Vecka 7, slipar löpsteget

Publicerad 2013-08-03 19:52:00 i Allmänt

Jo jag skrev ju för ett tag sen att jag hade fått ont i smalbenen på insidan. Vid googlande kom jag fram till att det måste vara benhinneinflammation och ordinerade mig själv motvilligt två månaders vila enligt vårdguiden. (Hejdå Tjejmilen, hejdå milen överhuvudtaget förresten.)
 
Men så när jag beklagade mitt öde för mina syskon som kan det här med löpning, så fick jag massor av bra tips och dom trodde inte alls det var någon farlig benhinneinflammation utan bara någon liten överansträngning i musklerna som beror på hur man springer. Så nu har vi fortsatt med programmet fast lite glesare mellan passen Ett tag. Visst känner jag litegrann fortfarande men det går bättre med tillämpande av syskonens tips. 
 
Så här säger dom. Och nu skulle det vara jätteintressant med en debatt om det här, hur springer ni andra? 
 
"Syrran: Slappnar du av i fötterna när du joggar?
De ska kännas lösa och hänga ner när du lyfter på benen.
 
Brorsan: Vad jag förstår så kan skillnaden att 

1: man spänner foten och liksom springer på tå
2: foten är helt avslappnad och vaden sköter anspänningen helt själv och anstränger sig själv precis så mycket som behövs.
- vara helt avgörande
Syrran uttrycker det bra:
Den ska liksom "hänga neråt" när foten är i luften.

Det du ska göra är att stretcha vaderna ordentligt. Och då menar jag både fram och baksida. Detta är ett skäl till att springa på framfoten. När du sätter i hälen så tar du automatiskt i med framsidan av smalbenet för att "hålla tillbaka" foten i steget. Annars liksom ramlar framdelen av foten bara ner med ett "plask" i asfalten. Och det vill man ju inte. Så då överanstränger du musklerna och därigenom benhinnorna där. Om du däremot slappnar av i foten och sätter i främre delen av den så anstränger du inte den delen av vaden utan bara de "riktiga" och starka vadmusklerna. 

Syrran: Jag skulle ha vilat en vecka, sen prova igen.  Sambons massör har sagt att det är vanligt att folk tror de har benh inf när det " bara" är muskeln som bråkar .

Brorsan: Det bästa är nog att ta ett par dagar vila och sen försiktigt komma igång. Bra för återhämtning att få igång blodcirkulationen."

 Och så fick det bli alltså. 

Stefan har ett helt annat problem: alla tjatar på honom att han borde skaffa nya träningskläder Svalare-funktionellare-modernare liksom. Men han trivs i den här stilen och förklararingen ligger bakåt i tiden, när han höll på och tränade som mest. Då var det som allra coolast nämligen att ha enkla kläder och springa om de modefånar som trodde att man blev bra bara genom att skaffa dyr träningsoverall. Se där!

Men tiderna ändras. Vem vet?

 

Kommentarer

Postat av: Sara

Publicerad 2013-08-03 23:17:03

Det där med löparkläder... Ju mer jag håller på, desto mer inser jag behovet av nördiga löpargrejer; inte vill jag svettas ner min vanliga kepa- kanske bäst att inhandla en löparkeps? Inte någonsin i tillvaron går jag med pyttesmå shorts, men så här i sommarvärmen är det ju det enda sköna att springa i. Och ett sånt där midjebälte med små vattenflaskor är ju oumbärligt på långturen! Och de knähöga kompressions-strumporna som jag önskade mig i present känns så rätt när vaderna ömmar!

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-08-03 23:28:07

Nu blev jag varse flera pinaler som jag måste ha! Snart ska joggas 40-50 minuter i sträck och då måste vi ju ha vatten med oss! Keps borde man oxå ha tex. Vi får kolla på reorna...:)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela